taktekking av flate tak

Taktekking av flate tak - Hvordan velge en miljøvennlig løsning?

Taktekking av flate tak - Hvordan velge en miljøvennlig løsning?

editorial

Ingen bygning er komplett uten et tak. Taket beskytter bygningen mot vær og vind, og er derfor en viktig faktor for å opprettholde et sunt innemiljø. For bygninger med flate tak, er det spesielt viktig å velge en taktekking som beskytter både bygningen og miljøet. Men hvilken taktekking er best når det kommer til flate tak?

EPDM – en miljøvennlig taktekking

EPDM, eller etylenpropylen-dienmonomer, er en miljøvennlig taktekking som er stadig mer populær. Denne taktypen er laget av gummi, og er derfor elastisk og holdbar. På grunn av EPDMs lave energiforbruk i produksjonen og lange levetid, er denne taktekkingen et miljøvennlig alternativ.

I tillegg til gode miljømessige fordeler, er EPDM også enkel å installere og vedlikeholde. Taket har høy resistens mot UV-stråler og er ikke påvirket av kjemikalier. Dette gjør at taket tåler alle værtyper, samtidig som det beskytter bygningen mot skader.

Grønne tak – et miljøvennlig alternativ

Grønne tak, eller sedumtak, blir stadig mer populært i både urbant og landlig miljø. Dette alternativet passer spesielt godt for bygninger med takterrasse eller andre flate tak som har mulighet for beplantning. Grønne tak bidrar til å redusere byens varmeøyer, samtidig som det gir bygg og bygningsmiljø et naturlig uttrykk.

Grønne tak gir også gode vannings- og varmeisoleringsegenskaper og bidrar dermed til å redusere energiforbruket. Ved å velge grønne tak vil taket også fungere som et filter for regnvannet, og redusere belastningen på avløpssystemet.

taktekking av flate tak

PVC – en allsidig taktekking

PVC, en forkortelse for polyvinylklorid, er en taktekking som egner seg veldig godt til flate tak. Taket er laget av holdbare og lette materialer, og er derfor enkelt å installere. PVCtak takler også veldig godt store temperaturforskjeller og er immun mot skade fra UV-stråling.

Selv om PVC er plastbasert, kan materialet resirkuleres og brukes til nye produkter når taket skal skiftes ut. PVC er også et billigere alternativ til mer avanserte taktekninger, men samtidig leverer det en god beskyttelse til bygningen.

Velge den riktige taktekkingen til flate tak er veldig viktig for både bygningens levetid og miljøbelastning. Det finnes mange miljøvennlige alternativ som både er enkel å installere og vedlikeholde. EPDM og grønne tak er begge gode valg for de som ønsker en miljøvennlig taktekking til flate taket. PVC er et billigere alternativ som også gir god beskyttelse til bygningen og i tillegg kan resirkuleres. Det er viktig å snakke med en profesjonell taktekker for å finne den beste løsningen for ditt flate tak.